Bylinkový čaj na pálenie záhy

>> sobota 20. marca 2021

 Ak hľadáte bylinu na upokojenie a nápravu problémov s trávením, nechtík bude jedným z prvých volieb. Čaj z nechtíka sa bežne používa na pomoc pri liečbe peptických vredov, gastroezofageálnej refluxnej choroby a zápalových ochorení čriev. Nechtík podporuje hojenie žalúdočného a črevného zápalu z infekcie alebo podráždenia. Nechtík má hojivý, protizápalový a antimikrobiálny účinok.



Nechtík lekársky (Calendula officinalis) môžeme kombinovaná so sladkým drievkom (Glycyrrhiza glabra), brestom klzkým (Ulmus rubra), koreňom ibiška (Althaea officinalis) a tužobníkom (Filipendula ulmaria) ako prírodným liekom na reflux, ktorý bežne postihuje ľudí s príznakmi pálenia záhy. V prípade peptických vredov môže byť nechtík užívaný súčasne s antibiotickou liečbou a pri problémoch s Helicobacter pylori. Po skončení antibiotickej liečby pokračujeme ďalšie dva týždne po ukončení liečby. Osobne doporučujem pri Helicobactery pilory pokračovať v užívaní medicinálnou hubou Hericium erinaceus. Je dostať v tabletkách čo je kvalitatívne liepšie ako želatinové toboľky a výborná je v celku, kedy sa pridáva do polievok počas varenia.



Uvedená čajová zmes je užitočná pri refluxe kyseliny a pomáha znižovať pálenie záhy vďaka protizápalovým, sťahujúcim účinkom bylín. Tento čaj je tiež užitočný na upokojenie bolesti v krku, peptických vredov a zápalových ochorení čriev (IBD). Môže sa popíjať podľa potreby alebo užívať každý deň, aby pomohla zmierniť príznaky gastroezofageálnej refluxnej choroby (GERD). 



Recept


Calendula officinalis      1 diel kvet


Althaea officinalis      1 diel koreň


Filipendula ulmaria      2 diely vňať, kvet


Glycyrrhiza glabra      2 diely koreň 



Príprava:


Na drobno nasekané byliny zmiešame. Na štvrť litra vody dáme dve čajové lyžičky zmesi. Do hrnca vložte požadované množstvo bylinnej zmesi a vody, priveďte k varu. Varíme na slabom ohni dvadsať minút a odstavíme z plameňa.

Precedíme a podľa chuti oslaďte medom alebo javorovým sirupom. Pijeme jednu až tri šálky denne.



Kontraindikácie:


Nepoužívajte nechtík a sladké drievko vnútorne počas tehotenstva a laktácie, pretože sa v tradičnej európskej mendicíne používa na menštruáciu. Nechtík patrí do čeľade Asteraceae a môže spôsobiť alergickú reakciu. Sladké drievko je kontraindikované v tehotenstve, zadržiava vodu (opuchy), pri  srdcových ochoreniach a vysokom krvnom tlaku. Túžobník spôsobuje alergiu u ľudí alergických na saliciláty. Môže vyvolať tinitus a treba byť opatrný pri problémoch s obličkami. Saliciláty majú vplyv na zrážanie krvi, preto toto musíme vziať do úvahy u ľudí, ktorí užívajú antikolaguancia. Saliciláty majú vplyv aj na hladinu cukru, čo si musia dávať pozor diabetici. 



FOTO

Zverejnenie komentára

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP