Improvizujme zdravo v kuchyni

>> štvrtok 28. marca 2019

Počuli ste už o tom, že za stav nášho fungovania organizmu, za choroby, ktoré nás stretávajú, je zodpovedná naša strava?
Všetko začína na tanieri a končí v hrubom čreve...no po ceste to ešte ovplyvní všetky naše jednotlivé orgány? Ako pripraviť rastlinné a živočíšne potraviny aby boli naším liekom a našou užitočnou energiou.
To všetko sa nazýva „Dietetika“. Čo všetko zahŕňa a aký je rozdiel medzi dietetikou ďalekého východu a Európy? Ako ju správne prispôsobiť v našich podmienkach, aby čo najpozitívnejšie ovplyvňovala naše zdravie. Čo je stravovanie podľa Ázie teda tradičnej čínskej medicíny, Ajurvédy, západnej Európy. Prečo aj keď si myslíme, že sa zdravo stravujeme, máme problémy? Nahliadneme do našich kuchýň, čo robíme nesprávne a naučíme sa nenáročným spôsobom, ako variť a pripravovať našu stravu správne, aby nám chutila.

Od septembra 2019 otvárame nový beh vzdelávania. Zavítajte do našej praktickej školy zdravia, aj o tomto sa budeme rozprávať...


Pár receptov

Šalát z červenej repy kozieho syra

150 g červenej repy
50 g mäkkého kozieho syra alebo Feta syr, či Balkánsky syr
15 g píniových orieškov (nemusia byť)
cesnak, jarná cibuľka alebo červená cibuľa
2 polievkové lyžice Umeooctu
ak treba dochutíme soľou, ale tento ocot je slánkastý a balkánske syry tiež...tak ani nie je treba

Cviklu umyjeme, ošúpeme nastrúhame nahrubo. Ak uprednostňujeme varenú, tak použijeme varenú. Do zmesi primiešame rozdrobený syr, pridáme pokrájanú cibuľku lahôdkovú na kolieska, prelisovaný cesnak. Na záver posypeme píniovými orieškami. ja osobne to robím častejšie z varenej cvikle máte vhodný šalát ako prílohu pri delenej strave.
Často mám doma uvarenú cviklu v chladničke a raz ju použijem ako prílohu hlavného jedla a raz ako zeleninový šalát...

Šalát k nedeľnému obedu:

Vyberiete si jednu dve varené cvikle z chladničky nastrúhate na hrubom strúhadle pridáte 2-3 sterilizované uhorky väčšie, môže byť aj viac podľa chuti, tiež nastrúhate ako cviklu, zamiešate pridáte trošku nálevu z uhoriek alebo umeoocot, opäť zamiešate a máte za 5 minút hotový šalát k obedu.... ja to ešte občas vylepším strúhaným chrenom, ktorý mám tiež stále v chladničke...
Je to super rýchle, zdravé a jeden so spôsobov ako dostať do seba vitamíny a vlákninu k tým rezňom...:-)

Zelerové pyré
Tak toto Vám odporúčam, lebo je to mňam super náhrada za zemiakovú kašu, k mäsku, ak ste sa dali na delenú stravu, alebo nejete s mäsom sacharidové prílohy zo zdravotných dôvodov...

1 buľva zeleru, soľ, čierne korenie mleté len trošku, cca 50 g masla, nie náhrady
2 PL strúhaného parmezánu alebo podobný syr (dostať v Lidli za dobrú cenu...)
sekaná petržlenová vňať.
Zeler nakrájať, dať variť - dusiť, podliať toľko aby bola zelenina ponorená. Po zmäknutí vodu nezlievame ale pridáme maslo podľa chuti ako do zemiakovej kaše, prikryjeme, necháme roztopiť, potom roztlačíme a vyšľaháme pyré, do ktorého pridáme 2 lyžice
strúhaného parmezánu , trošku mletého korenia, vňaťky...a to je všetko,  je to super odporúčam!  Môžete improvizovať,  pridať mrkvu, petržlen,  paštrnák..., aj v týchto variáciách je to super....

Jablkový šalát so zelerom
sladká varianta:

1 ks veľké jablko, 1/4zeleru, hrsť hrozienok, 1 PL medu, škorica, citrónová šťava, hrsť drvených orechov.
Jabĺčko nastrúhame nahrubo, zeler najemno. Premiešame s hrozienkami, medom, škoricou, citrónovou šťavou, dáme vychladiť a potom už len mňam...

slaná varianta:

1/2 buľvy zeleru, 1 väčšie jablko, 3-4 strúčiky cesnaku, 1 pohárik tatárskej omáčky, alebo kvalitný jogurt, za hrsť drvených orechov, citrónová šťava alebo horčica, soľ.
Všetko nastrúhame zamiešame ochutíme citr. šťavou, soľou a necháme odležať v chlade...

Zelerové hranolky

akékoľvek množstvo zeleru, lebo zjete všetko, nikdy nie je dosť...:-)
Nakrájame zeler na hranolčeky dáme do misy, polejeme olivovým olejom, jemne osolíte, môžete podľa chuti pridať koreniny aké používate pri pečených zemiakoch, ja len solím... dobre premiešate... na plech si dáte papier na pečenie a vysypete hranolky, rovnomerne rozložíte a dáte piecť do rúry cca pri 180 až 200 stup. C, podľa druhu rúry... ak sú červenkasté - sú upečené...mňam...:-)

Týmto spôsobom si môžte pripraviť rôznu inú zeleninu, pretože touto úpravou zjete aj tú, čo inak nezjete...:-) (mrkva, petržlen, zeler, cuketa, sladké zemiaky, tekvica na pečenie, hrubostenná paprika, cibuľa na štvrťky, cesnak.....mix podľa vlastnej fantázie...)
Zelerové hranolky, alebo čipsy si môžete pripraviť aj klasickým fritovaním...ja som zvolila zdravšiu variantu... milujú ich deti a určite sú upečené zelerové hranolky zdravšie, ako tie mrazené z obchodu alebo vo fast foodoch...

Recept na slanú pochúťku: nasucho opečieme olúpané slnečnicové alebo aj tekvicové semienka, odstavíme a ešte horúce niekoľko krát za prehadzovania poprášime kvalitnou sójovou omáčkou, necháme vychladnúť a maškrtíme, určite zdravšie ako čipsy....:-)

Recepty s láskavý povolením Janka Petrášová

Zverejnenie komentára

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP