Vedeli ste o koreninách? Horčica
>> štvrtok 29. augusta 2019
Horčica - Sinapis alba
Liečivé použitie: kašeľ, kuchárske, kulinárske, horčičný zábal, kloktadlo, detoxikans, kosmetikum,
Vlastnosti: antibakteriálne, antimykotikum, rozhojňuje stagnácie v organizme, alergia, emetikum
Použité časti: Semená a listy
Vitamíny: Thiamin (B1), Riboflavin (B2), Niacin (B3), Vitamin B6, Folaty (B9), B12, A, C, E, K,
Minerály: Vápnik, železo, magnezium, fosfor, draslík, sodík, zinok, selén,
Kontraindikácie: Veľké množstvo horčice môže spôsobiť podráždenie žalúdka, krvácanie zo žalúdka a črevnej sliznice. Pri dlhšej aplikácii na pokožku môže spôsobiť popálenie pokožky. V štúdiách na laboratórnych zvieratách sa zistilo, že kyselina erucová v horčici má možné genotoxické a karcinogénne účinky. Nepoužívajte ho, ak je vaša funkcia štítnej žľazy nízka alebo ak užívate tyroxín. Pri veľkom množstve škodí srdcu.