Ako na vysoký krvný tlak – TCM

>> utorok 14. augusta 2018

Vysoký krvný tlak postihuje už pomaly celú populáciu. Zlé stravovacie návyky zásadným spôsobom prispievajú k jej rozvoju. Stravovať sa rozumne môže zlepšiť krvný tlak, ale tak isto pomáha schudnúť, podporuje zdravie a znižuje riziko mnohých chorôb. Ak chcete zlepšiť svoje zdravie, je veru ťažké skončiť s obľúbenými potravinami a nabehnúť na zdravé stravovanie. Veru gazdinky doma, ktoré chcú začať variť zdravo, vedia o čom hovorím. Ale musím podotknúť, že to ide ľahko, keď sa vie ako na to. O tom sa môžete dozvedieť viac tu.

Jednou z možnosti je aj pridanie bežných potravinových produktov do bežnej stravy, aby kombinácia jedlá mohla pomôcť k regulácii krvného tlaku.

Okrem konzumovania potravín, ktoré sú bohaté na živiny, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak, je výhodné, aby sa zvážil výber jedla a varenie podľa piatich elementov. Každé ročné obdobie totiž vyžaduje trochu inak spracované potraviny.

Varenie podľa piatich elementov pomôže zlepšiť celkový regulačný tok funkcií každého orgánu, v tomto prípade minimalizovať kolísanie krvného tlaku, zmäkčiť cievy, a tým znížiť riziko vzniku komplikácií. Niektoré diétne pokyny pre hypertenziu a zdravé recepty sú uvedené nižšie.

Prejavy hypertenzie: občas závraty, bolesti hlavy, podráždenosť, hučanie v ušiach, horká chuť v ústach, sucho v ústach, poruchy spánku, červenanie sa, krvou podliate oči, zápcha a nažltlý moč. Jazyk je pokrytý žltým povlakom.

Pre záujemcov ako sa na to pozerá TCM

TCM diétne odporúčanie: upokojiť hyperaktívnu pečeň, stiahnuť jang a uhasiť vietor.

Tento typ hypertenzie by mal jesť viac potravín, ktoré pomáhajú vyživiť yin a vyčistiť teplo, ovocie a zeleninu najmä zeler, paradajky, banány, vodný melón aj koreň lotosu sú prospešné. Iné, ako sú napríklad, čierne huby, fazuľa, tvaroh, kvet chrysantémy (nejedná sa o bežné druhy chryzantém! ), ryby, medúzy aj zelený čaj majú tiež účinky, ktoré v správnej kombinácii znižujú krvný tlak.

A teraz k sľúbeným receptom:

Orestovaný zeler s fazuľkou

Potrebujeme
150 g čerstvý čínsky zeler
50 g fazuľky (aj v konzerve)
3 plátky zázvoru
2-3 strúčiky nasekaného cesnaku

Spôsob prípravy
Umyte a nakrájajte zeler a fazuľku na prúžky. Pridajte rastlinný olej na panvicu a zahrejte. Všetky ingredencie opekáme, keď je to tak na 90% opečené posolíme, pridáme sezamový olej podľa chuti a podávame.

Účinky
Zložky sťahujú teplo a upokojuje pečeň.
Tento recept je vhodný pre vysoký krvný tlak alebo vysoké krvné lipidy.

Kaša z cassiového semena

Potrebujeme
9 g cassiové semená
5 g biela chryzantéma semená (nejedná sa o bežné druhy chryzantém!)
50 g ryža
niečo na osladenie: med, javorový sirup…

Spôsob prípravy

Na suchej panvici zľahka opražíme cassiové semená. Do hrnca pridáme 1,5 dcl vody a varíme semena cassie a chryzantémy 20 minút. Tekutinu zlejeme a pridáme do bylinného vývaru ryžu variť. Necháme ju rozvariť na kašu, Keď je kaša hustá, vypnite zdroj tepla a pridajte sladké podľa chuti.
Podávame teplé ráno. Iste vyvstala otázka prečo z rovna ráno. Sladkú stravu podávame ráno preto aby sme posilnili aj slezinu.

Aby to nebolo len také fádne, môžete pridať banán, orechy, čučoriedky, maliny. Vidíte? Každý deň to môžete mať s inou chuťou.

Účinky

Semená cassie a chryzantémy pomôžu upokojiť pečeň a znížiť krvný tlak. Ryža a sladké vyživuje organizmus s cieľom znížiť kolísanie krvného tlaku. Kaša udržuje krvný tlak stabilný a zmierňuje symptómy súvisiace s hypertenziou.

Samoliečiteľstvo je vždy nebezpečné pokiaľ nevieme, čo konkrétne od byliny chceme. Ak potrebujete pomôcť, tak sa vždy obráťte na odborníka z pohľadu fytoterapie, či tradičnej čínskej medicíny. Viac o bylinách, ako ich správne použivať a o ich účinkoch sa môžete dozvedieť pri študovaní fytoterapie a dietetiky.

Zverejnenie komentára

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP