Hruška na suchý kašeľ

>> piatok 20. júla 2018

Suchý kašeľ pri ktorom nedochádza k produkcii hlienu, býva veľmi úporný, bolestivý a pri niektorých ochoreniach veľmi nepríjemný.

Veľmi často sa neproduktívny suchý kašel vyskytuje u respiračných ochoreniach. Suchý fajčiarský kašel, ktorý je úporný, u starých ľudí a deti. Problémom seniorov je že stárneme do suchosti. Je vhodný v tehotenstve ako aj pre deti.

Základom akejkoľvek liečby by malo byť hľadanie príčiny ale pri niektorých respiračných problémoch zo suchosti, potrebujeme pacientovi uľaviť čím skôr od kašľu.

Je dobré si na tento problém pripraviť do zásoby kompót.


Hruška

Hruška má vynikajúce lubrikačné vlastnosti na pľúca a silne pomáha odstrániť suchosť v krku.
Môžete si ho urobiť hneď ako sa problém vyskytne, alebo zavariť ako kompót. Pri zaváraní alebo akutnom varení použite trstinový cukor.

Tu vidíme, ako príroda pre nás pripravila jedlo jak na chuť tak aj ako liečivo.

A ešte niečo z TCM:

Hruška je sladká, mierne kyslá, chladná. Primárne na pľúca a žaludok.
Hruška vytvára tekutiny, zvlhčuje suchosť, prečistí horúčosť a premieňa hlieny. Ak je dlhotrvajúca choroba z horúčosti, hruška lieči poškodenie tekutín. Je vynikajúca na obťažujúci smäd, patalogický smäd, zápchu,...

Nemala by sa konzumovať spolu s kačicou alebo egrešmi.

Z pohľadu ľudového liečiteľstva 

Ich plody alebo šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu (v tomto prípade prezreté!) a iné poruchy trávenia. Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, ak sa konzumujú v surovom stave, spôsobujú ťažkosti. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušľachtilé.

Recept nie je náhradou za lekársku starostlivosť.

Foto: wikipedia




Zverejnenie komentára

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP