Dietetika: Ako predchádzať chorobám stravovaním

>> piatok 8. júna 2018

Vyberajte si potraviny tak aby ste sa vyhli extrémnym účinkom klímy a tým predchádzajte chorobám.

JAR

Na jar je dôležité konzumovať potraviny ktoré zabránia poškodeniu z vetra. Potraviny, ako je ovos, krevety, zázvor, fenykel, bazalka a aníz, môžu pomôcť odstrániť vnútorný vietor a chlad. Potraviny, ako je chryzantéma, goji, klíčky, púpava a živočíšna pečeň, sú prospešné pre naše pečeň.

LETO

Pikantné horúce a hlboko vyprážané potraviny by mali byť v lete obmedzené, pretože môžu zvýšiť vnútorné teplo spôsobujúce stagnáciu a vysušujú vitálne tekutiny. Chladiace potraviny, ako je melón, citrusové plody, okruhlica alebo daikon, fazuľa mungo, cuketa, uhorka a horký melón sú vhodnejšie.

NESKORÉ LETO

Na konci leta môžu potraviny, ako sú fazuľa a malé červené bôby, ktoré sú diuretické v prírode, pomôcť telu uvoľniť nadmernú vlhkosť. Chladné potraviny pomôžu, zatiaľ čo by sme sa mali vyhnúť príliš horúcim jangovým potravinám. Ľadové jedlá a nápoje sú studené teplotne, ale nenájdeme ich v prírode. Mali by sa im vyhnúť, pretože môžu poškodiť slezinu a žalúdok, čo spôsobuje zle trávenie a pomalosť a spomaliť imunitný systém a metabolické funkcie.

JESEŇ

Na jeseň dominuje suchosť a môže ľahko poškodiť pľúca, spôsobuje ťažké kašeľ, krv v spúte, suchý nos a hrdlo a bolesti v hrudníku. Nedostatočná telesná tekutina je škodlivá. Mali by sme jesť viac výživného jedla na podporu telesnej tekutiny a upokojenie pľúc. Potraviny, ktoré podporujú životne dôležité tekutiny, sú sója, špenát, špargľa, jačmeň, morské riasy, jablko, mandarinka, arašidy, hruška, med, cukrová trstina, ustrice a bravčové mäso.

ZIMA
V zime, ak vnikne do tela cez pokožku chlad, vznikajú príznaky horúčky, chladu, bolesti hlavy a bolesti v tele. Ak chlad dosiahne meridiány, vytvárajú sa svalové kŕče a bolesti v kostiach a kĺboch. Ak sa chlad dostane až do vnútorných orgánov, nadmerné vychladnutie spôsobuje nevoľnosť, hnačku, vracanie, bolesti brucha, chlad v končatinách a spôsobuje chronické ochorenie, ktoré sú najťažšie liečiteľné. Aby ste zabránili útokom chladu, do stravy by malo byť zahrnuté množstvo ohrievajúcich jangových potravín a mierne tučných jedál. A v extrémnom chlade, niekoľko teplých yangých bylín by sa mali konzumovať pravidelne, aby sa vnútorné systémy udržali v teple a ochránili telo. Príklady ohreivajúcich potravín sú zázvor, škorica, gaštany, fenikel, kôpor, kel, cibuľa, pór, pažítka, cesnak, kuracie mäso, hovädzie a jahňacie. Príklady ohrievajúcich bylín sú astragalus, dangshen a červený ženšen.


Zvládnite leto v pohode: Dôležité užívať obe huby. Jedny doobeda a druhé večer.

MAITAKE - 1ks.
Odporúčané dávkovanie: 2 - 6 tabliet denne zapite vlažnou vodou medzi 5. a 11. hodinou s prihliadnutím na orgánovým hodinám podľa TČM (tradičná čínska medicína) 15 - 20 minút pred jedlom na lačný žalúdok.


  • doplňuje slezinu a jej Qi, odvádza vlhkosť, tonizuje ľadviny a pečeň, 
  • prečisťuje horkosť, upokojuje ducha






Hericium - 1ks.
Odporúčané dávkovanie: 2 - 6 tabliet denne zapite vlažnou vodou medzi 17. a 19. hodinou s prihliadnutím na orgánovým hodinám podľa TČM (tradičná čísnké medicíny) 15 - 20 minút pred jedlom na lačný žalúdok.

  • posilňuje žalúdok a reguluje jeho Qi, doplňuje slezinu a napomáha tráveniu, upokojuje ducha Shen a posilňuje činnosť mozgu, pôsobí na všetky orgánové sústavy


Môžete objednať aj s konzultáciou tu



Zverejnenie komentára

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP