Potraviny z pohľadu termiky

>> sobota 25. augusta 2018

Dnes si popíšeme dve obilniny, ktoré majú vynikajúce liečivé účinky. Pomáhajú organizmu k prevencii ako aj pri rekonvalescenci. Zámerne som vybral tieto dve obiloviny pre páry, ktoré chcú otehotnieť. Jedna pomáha druhá škodí. A hlavne sú to vynikajúce obiloviny pre stredný a vyšší vek. Malá ukážka ako ovládať svoje zdravie pomocou stravy.

Pšeno / Panicum Miliaceum / Shu Mi

Sladká, slaná, ochlazujúca.
Pôsobí na hrubé črevo, pľúca, žalúdok a slezinu.
Tonizuje slezinu, žalúdok a qi, uvoľňuje nepokoj, odstraňuje toxicitu, uvoľňuje smútok. Neobsahuje lepok.

Indikácia
Kašeľ, hnačka, bolesť a poruchy žalúdka, vracanie. Lieči zápach z úst a kvasinkové premnoženie, pretože podporuje správnu mikroflóru slizníc. Zvlhčuje suchosť. Posiľuje ľadviny a slezinu, zastavuje smäd a odvádza vlhkosť. Je mierne močopudná a zásadotvorná.
Osoby s citlivým žalúdkom by ju mali konzumovať ako kašu. Má vysoký obsah kremíka. Jej vysoký obsah lecitínu a cholínu napovedá, že je teda obzvlášť vhodná pre osoby so sedavým zamestnaním, ktorí sa venujú duševnej práci a rekonvalescentov. Doporučuje sa tehotným ako prevencia pred potratom.

Je bohatý na vitamíny A a B, najmä niacín, B6 a kyselinu listovú, vápnik, železo, draslík, horčík a zinok. Pre svoj vysoký obsah kyseliny kremičitej, je často považovaný za skutočnú podporu krásy pre pokožku a vlasy, nechty a zubnej skloviny, v skutočnosti stimuluje ich rast. Vynikajúce diuretikum a povzbudzovadlo, pšeno sa odporúča vo fytoterapii proti stresu, anémii, depresii a vyčerpaniu, najmä z intelektuálnej pôvodu.
Táto obilnina neposkytuje všetky esenciálne aminokyseliny, a preto je dobré ju kombinovať s rastlinnými alebo živočíšnymi bielkovinami. Pred varením ju treba prepláchnuť horúcou vodou, aby sa odstránila horká chuť. Prechpláchujeme niekoľko krát za sebou. Mohla by dráždiť žalúdok.

Dávkovanie
Odvar 30 - 90 g, alebo kaše.

Kontraindikácie: vodnatá hnačka, osoby s problémami štítnej žľazy. 


Slzovka / Semen Croix lacrima-jobi / Yi yi ren

Sladká, horká, neutrálna.
Pôsobí na žalúdok, slezinu, pľúca, hrubé črevo

Ochladzuje horko, posiľuje nedostatok QI sleziny, vylučuje hlien, vylučuje horúce toxíny a vlhké horko.

Indikácia
Má lahodnú chuť, je močopudná, posiluje slezinu, vylučuje vlhkosť, uvoľňuje sval. Prečisťuje horúčosť a vypúšťa hnis. Pri nedostatočnosti sleziny a nahromadením vlhkosti, tiaže celého tela, tlaku na hrudi a žaludku. Edémy, hnačky, mokvavé exemy. Lieči obtiažne močenie z dôvodu blokády vlhka a horkosti, keď sa vyskytujú ladvinové kamene alebo kamene v močovom mechúry. Horúčkovite ochorenia s prítomnosťou vlhka, nadúvania, virovej hepatitídy.

Slzovka si získala povesť, že skrášľuje pokožku, takže ženy v juhovýchodnej Ázii boli povzbudzované k tomu, aby konzumovali slzovku ako obilné zrno a robili to bežnou praxou na zlepšenie pleti. Slzovka je zahrnutá do liečivých foriem na liečbu kožných ochorení, ako sú akné a iné opuchy. Ak ju ľudia v staršom a strednom veku konzumujú pravidelne, môžu mať účinok, ktorý predchádza chorobám, buduje telo, spomaľuje starnutie a predlžuje život. Je špeciálne vhodný pre "senilný edém, kŕče svalov a šliach a necitlivosť a bolesť spôsobenú vlhkosťou vetra (artritída)."

Generál Ma Yuen povedal a má to použitie aj teraz:
Sladký, bez chuti a mierne chladný nápoj, môže podporiť metabolizmus vody, odstrániť vlhkosť, posilniť slezinu, zmierniť stagnáciu syndrómu qi a krvi, odstrániť teplo a vylučovať hnis. Podáva sa pri liečbe problémov s močením, edému, hnačky spôsobenej nedostatkom sleziny, reumatickej artritídy, pľúcneho abscesu, pľúcnej tuberkulózy a rakoviny. Okrem toho môže byť slzovka používaná ako tonikum pre zdravotnú starostlivosť, vhodnú pre starých a slabých ľudí, najmä s tuhými končatinami. Často táto bylina podporuje telesnú silu.

Kontraindikácie: tehotenstvo

Deťom miešať s inými cestovinami 1:10, ktoré sú silne zahlienené. Nevhodné pre suché typy ľudí. 
Variť 1 hodinu, tekutinu je vhodné piť. Máme to ako obilovinu a vhodnú prílohu.
POZOR! maximálne 2 polievkové lyžice pre dospelú osobu denne.

Tieto cestoviny je vhodné dávať do polievok podľa potreby. Recepty nájde tu a tu.

FOTO

Zverejnenie komentára

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP