Osteoporóza

>> utorok 13. septembra 2022

 Z receptára


Osteoporóza


V tradičnej čínskej medicíne existuje známa axióma „obličky riadia kosti“ a zodpovedajúca teória, že úbytok kostnej hmoty je spôsobený najmä nedostatočnou Qi obličiek s príznakmi, ako sú slabé kríže, dolné končatiny, ťažkosti pri dlhodobom státí, kruhy pod očami ako aj prípadne uvoľnené zuby. Výživa Qi pre obličky jedlom a bylinkami, ako aj dôsledné cvičenie so záťažou, je dôležité pre udržanie zdravia kostí, ktoré pomáha predchádzať osteoporóze.


Táto polievka vyživuje jin, dopĺňa jang a posilňuje svaly a kosti. Hovädzí chvost, čo je všeobecný názov pre kosti a chrupavky z kravského chvosta, získava svoj optimálny nutričný prínos, keď sa pomaly varí alebo dusí ako polievka alebo dusené mäso. Obsahuje vápnik, železo a selén, ako aj kolagén, z ktorých všetky podporujú zdravie kostí.



Potrebujeme:



1 kg hovädzieho chvosta 


1/2 daikon (biela podlhovastá reďkovka)


1 zemiak (veľký)


2 mrkvy


1 žltá cibuľa


2 stonky zeleru


2 plátky čerstvého zázvoru


1 čL bieleho korenia


15g Panax notoginseng (americký ženšen koreň)


3ks da zao (červené ďatle)


5g rehmania (koreňová hľuza)


soľ podľa chuti




Účinky:


Červené ďatle - vyživuje slezinu a krv


Rehmania - Tonizuje krv, tonizuje jin obličiek.


Da zao - Tonizuje krv, vyživuje krv


Panax notoginseng - povzbudenie krvi, vstupuje do meridiánov pečene a žalúdka


Daikon - vyživuje slezinu



Ako na to:


Opláchnite bylinky a vložte do látkového vrecka s korením.

Hovädzí chvost umyte dajte do studenej vody a nechajte vo vriacej vode asi 3 minúty. Odložte bokom.

Zemiaky umyjeme a ošúpeme, nakrájame na krížalky. Naplňte hrniec primerane vodou, priveďte do varu a pridajte hovädzí chvost, zázvor a bylinkové vrecko.

Varte na miernom ohni 2 hodiny. Pridajte zemiaky a varte ďalších 30 minút.

Odstráňte vrecúško s bylinkami.

Podľa chuti dosolíme.

Zverejnenie komentára

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP