Osteoporóza
>> utorok 13. septembra 2022
Z receptára
Osteoporóza
V tradičnej čínskej medicíne existuje známa axióma „obličky riadia kosti“ a zodpovedajúca teória, že úbytok kostnej hmoty je spôsobený najmä nedostatočnou Qi obličiek s príznakmi, ako sú slabé kríže, dolné končatiny, ťažkosti pri dlhodobom státí, kruhy pod očami ako aj prípadne uvoľnené zuby. Výživa Qi pre obličky jedlom a bylinkami, ako aj dôsledné cvičenie so záťažou, je dôležité pre udržanie zdravia kostí, ktoré pomáha predchádzať osteoporóze.
Táto polievka vyživuje jin, dopĺňa jang a posilňuje svaly a kosti. Hovädzí chvost, čo je všeobecný názov pre kosti a chrupavky z kravského chvosta, získava svoj optimálny nutričný prínos, keď sa pomaly varí alebo dusí ako polievka alebo dusené mäso. Obsahuje vápnik, železo a selén, ako aj kolagén, z ktorých všetky podporujú zdravie kostí.
Potrebujeme:
1 kg hovädzieho chvosta
1/2 daikon (biela podlhovastá reďkovka)
1 zemiak (veľký)
2 mrkvy
1 žltá cibuľa
2 stonky zeleru
2 plátky čerstvého zázvoru
1 čL bieleho korenia
15g Panax notoginseng (americký ženšen koreň)
3ks da zao (červené ďatle)
5g rehmania (koreňová hľuza)
soľ podľa chuti
Účinky:
Červené ďatle - vyživuje slezinu a krv
Rehmania - Tonizuje krv, tonizuje jin obličiek.
Da zao - Tonizuje krv, vyživuje krv
Panax notoginseng - povzbudenie krvi, vstupuje do meridiánov pečene a žalúdka
Daikon - vyživuje slezinu
Ako na to:
Opláchnite bylinky a vložte do látkového vrecka s korením.
Hovädzí chvost umyte dajte do studenej vody a nechajte vo vriacej vode asi 3 minúty. Odložte bokom.
Zemiaky umyjeme a ošúpeme, nakrájame na krížalky. Naplňte hrniec primerane vodou, priveďte do varu a pridajte hovädzí chvost, zázvor a bylinkové vrecko.
Varte na miernom ohni 2 hodiny. Pridajte zemiaky a varte ďalších 30 minút.
Odstráňte vrecúško s bylinkami.
Podľa chuti dosolíme.