Z receptárov liečivých rastlín

>> štvrtok 6. februára 2020

Používanie liečivých čajov je spojené s vhodným výberom zmesi drog podľa druhu ochorenia a so správnym zostavením receptu. Ďalšou podmienkou je nastavanie správnej dávky. Vždy musíme prihliadať na to, či ide o akútny stav, chronický stav a aká je konštitúcia človeka. Vtedy budeme mať výsledný efekt bylinnou terapiou. Dobre zostavený recept, jej kompletná príprava a použitie výťažkov, ako i prísne dodržiavanie určeného liečebného režimu môžu maximálne zlepšiť alebo úplne vyliečiť chorobný stav pacienta.

Pri každej chorobe berieme do úvahy aj dietetiku, ktorú treba upraviť na telo každému pacientovi. Darmo budeme liečiť človeka bylinkami, keď sa bude stravovať protichodne k svojmu zdravotnému stavu.

Predpisovanie receptu vyžaduje hlbšie poznanie chemického zloženia a farmakodynamického účinku látok, ktoré obsahujú liečivé rastliny. Existuje veľmi málo receptov, kedy používame len jednú bylinku. Snažíme sa vždy použiť kombinácie aby sme docielili lepší efekt. Bylinky sa vzájomne potencujú, utlmujú, poniektoré miernia ich toxické účinky na organizmus.

Z drog sa väčšinou pripravujú vodné výťažky studenou alebo teplou cestou a používajú sa vo forme studeného výťažku, záparu alebo odvaru.

Norma nám hovorí, že kvety a vňať zaparujeme, korene varíme ale vždy sa nájdu vynimky, aby sme z bylín dosiahli čo najväčší efekt.

Príklad: Praslička roľná je bylinka primárne na obličky. Obsahuje veľké množstvo kremíka. Aby sme kremík vytiahli, musí sa variť minimálne 20 minút. Tu vzniká problém ak je v zmesi, ako s tým narábať. Ideálne by bolo mať zmes a prasličku mať zvlášť. To znamená najprv uvaríme prasličku a potom zalejeme ostatné bylinky, ktoré boli v recepte.

Ako môžeme užívať liečivé bylinky:

Čaje
Rastlinné šťavy
Tinktúry
Extrakty
Disperzie
Prášky
Obklady z rastlín
Variť ich v polievkach

Postupne vám sem budem dávať rôzne recepty farmaceutických ale aj ľudových receptov. Budu tu bylinky, ktoré rastú na Slovensku a v českej republike. Verím, že týmto obohatím váš záujem o liečivé bylinky.



Chronická gastritída s žaludočnou kyselinou

Flos chamomilae kvet rumančeka 100 g
Herba origani vňať pamajoranu 100 g
Herba plantaginis vňať skorocelu 50 g 
Flos calendulae kvet nechtíka 50 g 
Fructus anethi plod kôpru 50 g
Folium menthae piperitae  list mäty piepronej 50 g
Folium melissae list medovky 50 g

Zmiešame dokopy. Držíme v sklenenom pohári.

Dve zarovnané polievkové lyžice zmesi dáme do sklenenej nádoby a zalejeme pol litrom vrelej vody.
Necháme zakryté vylúhovať 30 minút a precedíme. Zápar užívame štyrikrát denne šálka čaju, 20 minút pred jedlom a večer pred spaním.

Ak máme silnú kyselinu užívame aj šťavu zo zemiakov (trikrát denne 1 dcl). Pozor na to aby zemiaky nemali zelený nádych alebo neboli už klíčiace. Tieto zemiaky nepoužijeme na terapiu!

Máte chuť pustiť sa do štúdia? Alebo navštívte naše prednášky o liečivých rastlinách, dietetike alebo tradičnej čínskej medicíne.


Prijímame predbežné prihlášky na kurz Liečivé byliny: lacofilo@gmail.com
Ukážka z kurzu

Zverejnenie komentára

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP