Rebarbora - recept

>> streda 22. mája 2019

Rebarbora je naozaj zvláštna zelenina, so živou červenou farbou a výraznou chuťou. Stonky tejto všestrannej zeleniny môžu byť dusené, pečené, upravené ako pyré v rade lahodných sladkých a slaných jedál, ako aj nápojov. Používajte ju v čase sezóny. Ale dávajte pozor má voje nástrahy. Viac si o tom môžete prečítať TU.

Plnka do koláča jahodovo - rebarborová

Plnka:
3 šálky nakrájanej čerstvej rebarbory na malé kúsky
1 šálka čerstvých jahôd, pomadžgané
2 lyžice citrónovej šťavy
1 šálka cukru
1/3 šálky kukuričného škrobu

Vo veľkej panvici zmiešajte rebarbory, jahody a citrónovú šťavu. Zakryte a duste na strednom ohni asi 5 minút. Pridajte cukor a kukuričný škrob, zamiešajte. Priviesť do varu, varte a miešajte 2 minúty alebo až do zahustenia. Vyberte z ohňa a odložte. Do pripravoené cesta nalejte plnku a upečte.


Čučoriedkovo - rebarborové raňajky

6 šálok jemne nasekanej rebarbory
2 šálky trstinového cukru alebo množstvo podľa chuti
1 plechovka čučoriedkový kompót alebo čerstvé


Opláchnite päť plastových nádob a viečka s 1 šálkou vriacou vodou. Dôkladne osušte.
V hrnci dajte rebarboru a cukor do varu. Varte 10 minút za stáleho miešania. Odstráňte z tepla, pridajte čučoriedky a dobre premiešajte. Priveďte do varu. Odstráňte zo šporáka.
Naplňte všetky nádoby do jednotnej výšky. Utrite horné okraje nádob, dajte kryt s viečkami. V chladničke vydrží do 3 týždňov. Podávame s palacinkami, vaflami, toastom alebo primiešame teplé do kaši.

Rebarborovo-marhuľové grilované kuracie stehienka

1 polievková lyžica olivového oleja
1 šálka jemne nasekanej cibulky
1 strúčik cesnaku, mletý
2 šálky nasekané čerstvejrebarbory
3/4 šálky kečupu
2/3 šálky vody
1/3 šálka marhuľových konzerv
1/4 šálky jablčného octu
1/4 šálky melasy alebo med podľa chuti
1 polievková lyžica Dijon horčice
2 lyžičky jemne nasekanej chili papriky
5 lyžičky grilovacieho korenie
1/4 lyžičky soli alebo podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
12 kuracích paličiek (asi 4 libry)

Vo veľkom hrnci zohrejte olej na strednom ohni. Pridajte na drobno nasekanú cibuľu, varte a premiešajte, až kým nebude jemne opražená, 4-6 minút. Pridajte cesnak, varte ďalšiu minútu. Vmiešajte rebarboru, kečup, vodu, zaváraniny, ocot, melasu, horčicu, chili papriku, 1 lyžičku grilovacieho korenia, 1/4 lyžičky soli a čierné korenie. Priveďte do varu. Znížiť teplo a varite, odkryté, kým rebarbora je mäkká cca 8-10 minút. Rozmixujte s ponorným mixérom zmes. Odložte dve šálky omáčky. Zvyšok omáčky použite na marinovanie kuracích stehienok a ugrilujte na rošte. Podávajte s odloženou omáčkou.


Kontraindikácie rebarbory:

Tehotenstvo a dojčenie : Je zakázaná konzumovať ju počas tehotenstva a dojčenia!

Dôrazný oznam pre ženy: Neužívať tri dni pred menzesom, počas menzesu a tri dni po skončení menzesu!!!

Interakcie s liekmi
Nekonzumovať rebarboru ak užívate lieky, ktoré obsahujú digoxín, lieky na zápal (kortikosteroidy), lieky na obličky, cyklosporín, ibobrufén, ak užívate laxatíva ako napr. Gutalax, lieky na riedenie krvi, diuretiká.

Prečítajte si o rebarbore viac tu.

Ilustračné foto

Chcete sa naučiť používať stravu ako liek?


Vypisujeme nové termíny na kurzy:    
september 2019 - január 2020,  ďalší chod: február 2020 - jún 2020

Pripravujeme od septembra 2019 - jún 2020:
Stredoeurópska fytoterapia z pohľadu TČM

Celodenné semináre: Rozhovory o liečivých hubáchZdravé starnutie s vitalitou


Máte záujem o niektorý zo seminárov či kurzov? Zorganizujte si vo vašom regióne. Prídem

PS- Zvážte zdieľanie tohto príspevku, ak to považujete za užitočné alebo zaujímavé.

Zverejnenie komentára

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP