Jarné bylinkové kúry

>> nedeľa 3. marca 2019

Prichádza jar a začíname uvažovať ako vyčistiť organizmus od nánosov, ktoré sa nám podarili počas zimnej sezóny dostať do organizmu.

V ostatnom čase sa obnovuje tradícia tzv. jarných kúr, ktoré okrem polievok z čerstvých bylín, bohatých najmä na vitamín C, zahrnujú i metabolizujúce čajové zmesi, vhodné napr. proti tzv. jarnej únave (regenerujú a prelaďujú organizmus).

Na jarné kúry sa používajú hlavne tieto čajové zmesi:

1. Rovnaký diel listu černice, maliny, čiernej ríbezle a bazy (po 25 g): 1-2 čajové lyžičky zmesi preliať l ,5 - 2 dl vriacej vody; piť ráno i večer po l ,5 - 2 dl. Lepšie sa osvedčuje maceračný zapar z tej istej čajoviny: za 4 lyžičky čajoviny nechať 8 hodín v 1,5 —2 dl studenej vody, výluh zliať, čajovinu zaliať rovnakým množstvom vriacej vody, obidva výluhy spojiť, preliať do termosky a počas dňa vypiť.

2. List žihľavy, vňať myšieho chvosta a koreň púpavy po 20 g, vňať zemežlče 15 g, vňať veroniky lekárskej, kvet trnky a podbeľa po 10 g: za polievkovú lyžicu čajoviny zabariť 2,5 dl vody, 15 minút nechať prikryté stáť; piť ráno, napoludnie a večer po 1,5-2 dl.

3. Vňať imela 30 g, kvet hlohu 20 g, koreň valeriány a list medovky po 15 g, list ruty a plod rasce po 10 g: pripraviť zapar z lyžičky čajoviny na 2,5 dl vody; piť 3 x denne (ide vlastne o obmenu antisklerotickej čaj oviny, vhodnú najmä pri začínajúcich sklerotických zmenách na cievach).

4. Koreň ihlice tŕnistej 25 g, list brezy a kvet túžobníka po 20 g, list žihľavy 15 g, vňať ľubovníka, kvet bazy čiernej a list bazy čiernej po 10 g: za lyžicu čajoviny namáčať asi 7 hodín v 2,5 dl vody, polovicu výluhu zliať, druhú polovicu spolu s bylinami povariť a obidva výluhy spojiť; piť 3 x denne po 1,5-2 dl (táto tradičná slovenská čaj o vina, v podstate močopudná, má z tela odstrániť produkty zápalových procesov).

Ak nie ste istí, či sú tieto zmesi  vhodné pre váš organizmus, požiadajte svojho odborníka na tradičnú čínsku medicínu o ďalšie rady.

Máte záujem sa hlbšie zaoberať liečivými rastlinami či potravinami? Ponúkam vám aj individuálne konzultácie na tému liečivých rastlínliečivých húb dietetiky z pohľadu termiky a chute potravín TČM.

Foto

Použitá literatúra: Kresanek-Dugas: Prirucny atlas liecivych rastlin

Zverejnenie komentára

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP