Oxymel na letné osvieženie

>> štvrtok 26. júla 2018

Hippokrates ho predpisoval, Plínius starší o ňom písal. Existuje o oxymeli veľa zdravotných tvrdení. V starom Anglicku sa oxymel odporúčal pre dnu, nespavosť, kašeľ, bolesť hrdla, uší a chrbtice.

Oxymel - z latinského oxymeli znamená "kyselina a med" bol vyrábaný a používaný mnohými spôsobmi v priebehu storočí a je to recept, ktorý môže byť prispôsobený tak, aby vyhovoval vášmu zdraviu, chuti a kucharskym potrebám.

Oxymel je vždy kombinácia medu spolu s octom a bylinkami. Je to sladké a kyslé ide to až do extrémov, s pikantnou bylinkovou príchuťou.

Vytváraním bylinných oxymelov (extrakcia octu a medu) a použiť ich so šumivou vodou pre sladkokyslý a bylinný osviežujúci letný koktail, pridaním niektorého čerstvého rozmixovaného ovocia je ešte lepšie. Pokaždé môžete meniť chuť a tým aj iné účinky na organizmus.

Máme dve možnosti ako pripraviť tento koktail. Vyextrahujeme bylinky v octe a pridáme med alebo rovno extrahujeme spolu bylinky s octom a medom. Moc v tom rozdiel nevidím ale pri prvom kde extrahujeme len v octe to má dlhšiu trvanlivosť. Potom pridáme med podľa chuti, až keď si pripravujeme koktail.

Ako každý recept tak aj tu platí. Koľko ľudí toľko chuti. Preto si treba pripraviť chuť podľa seba. Niekto to ma rád viac kyselkavé niekto sladké. Môžete si vybrať pomer 1:1 alebo 2/3 octu a 1/3 medu. Môžete pre zmenu chuti namiesto medu použiť aj melasu ale tu upozorňujem, že nie je vhodný pre deti. Dôvod? Je veľmi Yangoví a ako taký pre hyperaktívne deti nežiadúci lebo im ju zvýši ešte viac. Ak im ho dáme na večer, nesmieme sa diviť, že nezaspia. Tu energiu musia proste niekde "vytrieskať".

Jablkový  ocot a med sú parádne liečiva, o tom predsa viete. Pridaním bylín ich posuniete na ďalšiu úroveň. Môžete použiť lahodné, aromatické byliny pre svoje experimenty a to buď samostatne alebo v kombinácii. No a ak nemáte naložené bylinky v octe, tak rozmyxujeme práve to ovocie, ktoré vám záhrada dala. Aj tu môžeme robiť rôzne ovocné kombinácie.

Upokojujúce bylinné oxymely tiež pôsobia ako lieky na pálenie záhy. Možno to znie intuitívne, ale príznaky tráviaceho traktu (pálenie záhy sú často výsledkom nízkej žalúdočnej kyseliny). Tiež ich možno použiť ako šalátový základ spolu s kvalitným organickým olivovým olejom. Fantázii sa medze nekladu :)

Recepty:

Zloženie základu:

- kvalitný jablčný ocot
- surový med (tento med je chladivý, ak by sme ho vo vodnom kúpeli zohriali, zmení sa na teplý! Toto si dobre zapamätajte ešte sa k tomuto vrátim v niektorom článku.)
- čistá nádoba s plastovým viečkom (ocot koroduje kovové veká)

Príprava: 

1. Podľa chuti zmiešame jablčný ocot 1:1 bude sladší alebo 2/3 octu a 1/3 medu. Dobre rozmiešať.
Toto si môžete pripraviť aj dopredu a uložiť v ladničke.
V tomto prípade už len pridáte sódovku, rozmixované ovocie, ľad v horúčavach, dospelý môže pridať kvapku alkoholu :)

Zloženie bylinkového oxymelu

- kvalitný jablčný ocot
- surový med
- čerstvé aromatické byliny
- čistá nádoba s plastovým viečkom (ocot koroduje kovové veká)

Príprava
1. Nakrájajte čerstvé bylinky na jemno a naplňte nádobu do 2/3.
2. Nalejte med, v pomere ako ho chcete mať sladky či kyselkavejší.
3. Nalejte adekvátne množstvo jablčného octu, aby ostalo 1 cm pod úrovňou nádoby.
4. Miešajte drevenou lyžicou alebo tyčinkou. Med sa samozrejme nerozpusí hneď, ale bude sa rozpúšťať postupne.
5. Doplňte zbytok octu až po hornú časti nádoby a krytu. Snažte sa, aby nebol vo fľaši vzduch.
6. Nechajte extrahovať na tmavom mieste po dobu 2-4 týždňov. Je dobre umiestniť na tácku ak bude trochu pracovať a môže  niekedy unikať kvôli tomu, že je naplnená tak vysoko. Denne pretrepávajte.
7. Sceďte do čistej fľaše a dajte do ladničky.
8. Vychutnajte si to zriedené ako osviežujúci nápoj, v šalátoch...

Koktail recept

Zloženie 
- 1 šálka vášho obľúbeného bylinného oxymelu (množstvo podľa chuti)
- veľká hrsť čerstvého ovocia
- šumivá voda

Postup
1. Do mixéra nalejte 2 polievkové lyžice až 1/4 šálky oxymelu pridajte ovocie. (Množstvo oxymelu si musíte vyskúšať podľa vašej chuti s kombináciami s bylinkami a ovocia)
2. Rozmixujte.
3. Nalejte do pripraveného džbána dolejte šumivou vodou. Ak je to potrebné, pridajte ľad.

A teraz mám pre vás malú úlohu :)

Ak budete pripravovať túto parádu a robiť rôzne kombinácie, dajte aj nám sem vedieť aké kombinácie, množstvá ste použili.

Ďakujem.




Zverejnenie komentára

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP